Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i Sherlock, Jonny Lee Miller og Lucy Liu i Elementary, Robert Downey Jr. og Jude Law i Sherlock Holmes og Sherlock Holmes 2: Skyggespillet.
Man kan ikke sige andet, end at Sherlock Holmes og hans trofaste ven og følgesvend, doktor John H. Watson, har fået masser af opmærksomhed i de senere år, og at de to tv-serier og filmene har åbnet mange, især yngre menneskers øjne for den geniale detektivs evner og for de 56 noveller og fire romaner, som Watson nåede at skrive om deres eventyr i victoriatidens England, og som hans litterære agent, sir Arthur Conan Doyle, fik udgivet i blandt andet det populære Strand Magazine.
Denne fornyede interesse for verdens første og mest geniale rådgivende detektiv er naturligvis noget, der glæder medlemmerne af Sherlock Holmes Klubben i Danmark: The Danish Baker Street Irregulars. Men vi har eksisteret siden 1950 – som det ældste, stadig aktive søsterselskab uden for moderklubben, The Baker Street Irregulars, i USA – og for os er Sherlock Holmes og doktor Watson lige så spillevende, som de altid har været, når vi har læst og genlæst de originale historier. Ja, nogle af os spiller endda spillet, ’The Game’, som man kalder det, hvor Sherlock Holmes og doktor Watson er virkelige personer, der engang levede, og som vi derfor kan forske i og skrive om med lige så stor naturlighed som om alle andre historiske skikkelser.
Og det gør vi så i Sherlock Holmes Klubbens medlemsblad, Sherlockiana, der udkommer tre gange om året, og som er spækket med stort og småt om alt, hvad der har med Holmes, Watson og Doyle at gøre. Hvert år i begyndelsen af januar mødes vi til klubbens årsmøde og generalforsamling, hvor vi fejrer mesterdetektivens fødselsdag – den 6. – og hvor vi spiser og synger og skåler og underholder og udfordrer hinanden med foredrag om sherlockianske emner og ikke altid lige svære quizzer. Det er i sandhed en festaften for alle, der holder af Holmes, Watson og Doyle og tager ’spillet’ alvorligt, og som nyder ikke bare at se tv-serierne og filmene, men også at nærstudere de 60 originale historier, der udgør Conanen.
Klubben optager som medlem enhver ansøger, der dokumenterer eller sandsynliggør sin viden om og interesse for formålet: damer såvel som herrer, ynglinge som oldinge, højtuddannede akademikere som selvstuderede nørder; blot alle med kærlighed til Sherlock Holmes – lige fra Beeton’s Christmas Annual 1887 til Benedict Cumberbatch anno 2017. Og alt det indimellem, f.eks. Basil Rathbones og Jeremy Bretts fortolkninger af detektiven. Til drift af klubben og fremme af dens formål betaler hvert medlem et kontingent på 200 kr. årligt.
Sherlock Holmes Klubben har endvidere de forskellige underafdelinger, der holder til rundt om i landet – The Cimbrian Friends of Baker Street, The Common Loafers of Kolding, The Five Orange Pipes, The Copenhagen Speckled Gang, The Scions of Deduction – og hvis medlemmer mødes flere gange om året og hygger sig med mere mad, drikke, sherlockiansk diskussion og, for nogles vedkommende, endda også en pibe tobak. Det hører tiden og detektiven til.
Sherlock Holmes Klubben har en hjemmeside, SherlockHolmesKlubben.dk, hvor man kan læse meget mere om klubben og vores aktiviteter og finde gamle numre af Sherlockiana. Klubben er desuden til stede på de sociale medier, både Twitter: @SherlockDK og Facebook: facebook.com/SHKlubben.
Man kan sende en mail til info@sherlockholmesklubben.dk, hvis man synes, at man er parat til at melde sig ind – eller hvis man gerne vil vide mere.